Verkeersborden in Nederland vanaf nu digitaal beschikbaar

Verkeersborden in Nederland vanaf nu digitaal beschikbaar

Goed nieuws voor wie van verkeersborden houdt: Nederland krijgt vanaf deze week als eerste land ter wereld een digitaal overzicht van verkeersborden. Het is tegelijk ook een wereldprimeur.

Info

De gegevens van de borden worden digitaal opgeslagen en als open data beschikbaar gesteld. Dat is goed nieuws voor wegbeheerders, leveranciers van informatiediensten en weggebruikers. Juiste en actuele in-car informatie over verkeersborden kan de verkeersveiligheid vergroten.

Digitaal

“In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en regionale overheden worden de gegevens van verkeersborden in Nederland digitaal opgeslagen en beschikbaar gesteld”, meldt de overheid. “Daarbij gaat het onder andere om de afbeelding op het bord, de aanduidingscode en de precieze locatie van het bord. Verzamelde gegevens worden via de Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW) als open data beschikbaar gesteld, bijvoorbeeld aan leveranciers van informatiediensten en aan wegbeheerders. Door deze gegevens te verwerken in verkeersapps of navigatiesystemen, kunnen weggebruikers up-to-date informatie ontvangen over de verkeerssituatie op hun route”.

Tot voor kort was van veel verkeersborden de combinatie van exacte locatie, plaatsing naast of boven de weg, de precieze boodschap en de reikwijdte daarvan lang niet altijd bekend. Voor leveranciers van informatiediensten en navigatieapparatuur zijn dat juist belangrijke gegevens om weggebruikers optimaal te kunnen informeren.

Bron: Rijksoverheid.

Deel dit bericht!

Tags: , , ,

Accessibility